Skip to main content

ejen kebahagiaan



Jangan tidur dengan emosi yang negatif  - Prof Muhaya

That's why la kalau kadang-kadang aku dengan bang ekhsan ada salah faham ataupun aku ada buat bang ekhsan sentap or vice versa sebelum masuk tidur aku akan minta maaf dengan bang ekhsan and tanya adakah bang ekhsan masih marah atau tidak. Ikhlas maafkan atau tidak. And aku akan beritahu kalau masih ada rasa tak puas hati ke apa ke cakap aje. I will try my best to settle everything before sleep sebab aku tak nak nanti masing-masing tidur dalam keadaan yang tak habis. There is still an unfinished business inside our soul and this may lead to a dull and unhappy relationship.

Jadi hari ini kalau lah ada kita buat salah, minta maaf lekas lekas. Jangan biar berlanjutan dan akhirnya kita tidur dengan emosi yang tak elok. Kalau pun ada orang buat salah dengan kita, lekas lekas maafkan. Kita kalau tidur dengan mood yang elok, nak bangun esok pagi pun senang. Bangun pagi pun ceria. Bila ceria muka pun tak cepat tua.

Hidup kita pilihan kita. Bahagia atau sebaliknya, kita sendiri yang lukiskan coraknya.
Till then, take care. Be happy :)

Comments

Popular posts from this blog

dunia yang baharu

Alangkah indah dunia pada zaman hitam dan putih
Ketika sindiran ditinta halus bersulam madah
Ketika mengumpat cuma lah hobi masa terluang
Sambil menunggu air mendidih
Sambil menanti suami pulang
Sambil menyikat kutu si sunti di kepala.

SK 2014

KAYA

Weekend tempohari bang ekhsan ajak ronda ronda naik kancil. Kancil tu pun bang ekhsan beli dari kawan dia. Tak ada purpose pun. Beli sebab nak tolong member. So at first kitaorang ingat nak sewakan kat student. Tapi belum jadi lagi sebab nak repair here and there. So kami lenjan la kancil tu. Jadi berbalik kepada cerita ronda ronda tadi, lepas puas meronda kami singgah makan kat bagan. Ala warung yang buka meja tepi tepi parit tu je. Kita makan char kueytiaw, kueytiaw kerang dengan satay. Sedap ! And sambil makan tu kita berborak la.
Akak tanya bang ekhsan. "Suatu hari nanti kalau kita dah kaya, kita akan lepak lepak tepi parit macam ni lagi tak?"
Yes I always wanted to be rich. Bagi akak  kalau kita boleh berusaha untuk jadi kaya, kita berusahalah. Sebab kaya itu perlu. Bila kita kaya macam macam kita boleh buat. Bila kita kaya, ramai orang kita boleh bantu. Bila kita kaya hidup kita selesa. Tak perlu berhutang. Tak perlu meminta minta. Malah kita boleh lebih banyak pula membe…

Kopi Dulu...

Hai Assalamualaikum..


Rindu nak blog, share apa yang kita rasa, apa yang kita baca, apa yang kita lihat, atau apa sahaja perkara yang kita rasa elok. Atau mungkin sesuatu yang boleh inspire orang.

To those yang pernah follow blog ni mesti akan wonder eh why lah banyak post dah takde? Eh ke you all tak perasan lansung? Blog scene kan dah tak semeriah dulu. Kan?

Well.. Sebahagian besar dari posting terdahulu telah dipadam. I want to starts new. Kira macam rebrand balik lah ni kan.




To those yang baru je jumpa atau baca blog ni, I would love to introduce myself. You can call me Shira. A wife to a wonderful husband that I always look up to, and a mother to one adorable son. So semoga blog dengan nafas baru ni tak seperti bernafas dalam lumpur lagi.

Till then.. Have a good day and don't forget to kopi dulu ...